Киев и Белград са сред градовете в световна класация, най-подходящи за живеене, показват данни на звеното за проучвания на изданието „The Economist“. Според доклада, Сърбия се нарежда 77-ма като за година е скочила с 5 стъпки нагоре. Това се дължи на подобрения в инфраструктурата и здравеопазването. Украйна пък е 117-та с леко покачване заради заради спокойните демократични избори за президент и за парламент. Въпреки това, проблемите със САЩ отпреди все още оказват влияние върху класирането на страната.
В класацията има 140 градове, оценявани на базата на над 30 качествени и количествени характеристики, разпределени в 5 широки категории: устойчивост, здравеопазване, култура и околна среда, образование, инфраструктура. Всеки един от тях може да бъде на ниво „приемливо“, „толерантно“, „неподходящо“, „нежелано“ и „непоносимо“. Крайните оценки са от 1-100 като 1 е най-ниската, а 100 е най-високата. Лидерът за втора поредна година е Виена, която отстрани 7-годишният шампион Мелбърн.
Между двата града има 0.7% разлика, като Виена е с резултат 99.1 от 100, а Мелбърн – 98.4. На трето място е Сидни (98.1 точки), следван от Осака, Япония (97.7). Следващите 3 позиции са разпределени между градове от Канада или това са Калгари (97.5), Ванкувър (97.3) и Торонто (97.2). 7-мата позиция Торонто дели и с Токио, Япония, който има същия резултат. Девети е Копенхаген (96.8), а топ 10 е затворен от Аделаида, Австралия (96.6). Според експертите в доклада, в състава на челната 10-ка няма особена промяна, но има раздвижване по позициите. Сидни се е качил от 5-то на 3-то място.

Индексът е доминиран от средно големи градове в богати страни. Те имат добре финансирана система за здравеопазване, висококачествено образование и функционираща инфраструктура. Присъствието на Токио в топ 10 на класацията показва, че е възможно тези фактори да се подобрят, макар и поддържането им в няколко града е предизвикателно, особено заради това, че те са като магнит за тероризъм и престъпления. Затова и други „глобални“ градове като Лондон и Ню Йорк са по-ниско от Виена и Мелбърн, поясняват от звеното за изследвания.

Общо 56 градове имат подобрения в позициите, като 4 от тях се отличават с по 5% ръст в оценките си. Това са Абиджан, Кот д’Ивоар, Ханой, Виетнам, Киев, Украйна и Белград, Сърбия.

 

en_USEnglish
bg_BGBulgarian en_USEnglish