Интересувате се колко пари ще получавате при пенсиониране, планирате с половинката си дете или просто се дразните на работодателя си, че спестява пари от осигуровки като ви плаща в парите от касата, за която само той знае, но не и държавата. Ето колко губите, ако не се осигурявате на реалния си доход.

Отговор на въпросите по-горе дава Националната агенция за приходите (НАП), която не ви върши просто услуга като ви предоставя калкулатор, но и иска да ви стимулира да сте „на светло“. Според авторите на софтуера, размерът на пенсията, посочен от калкулатора е илюстративен и се изчислява на база коефициент на заместване на дохода в размер 44 на сто, но се доближава максимално до начина на изчисляване на пенсията от НОИ, което означава, че сумите са приблизителни, с малки отклонения в двете посоки.

Осигурителният институт изчислява пенсиите за осигурителен стаж и възраст по пенсионна формула, която отчита продължителността на осигурителния стаж, размера на осигурителния доход на лицето и средномесечния осигурителен доход за страната за същия период (индивидуален коефициент), средномесечния осигурителен доход за страната от последните 12 месеца преди месеца на пенсионирането и други конкретни данни за лицето.

Границата между загубата и липсата на такава за осигуряване е сумата на Средния осигурителен доход (СОД), който се определя всеки месец от НОИ. За юни 2019 г. СОД е 968.71 лв.

Най-добрият вариант е да се внасят осигуровки върху пълния размер на заплатата. Например при средна работна заплата от 1253 лева няма да има никаква загуба и може да се очаква пенсията да бъда на нивото на средната за страната за съответния период, когато ще настъпи пенсионирането.

Най-печелившият вариант е да се осигуряваме върху максималния месечен размер на осигурителния доход, който в момента е 2600 лв. Така няма да генерираме никаква загуба и може да се разчита на максималния размер на пенсията, който ще се повишава през годините.

 

Източник: monitor.bg

bg_BGBulgarian
en_USEnglish bg_BGBulgarian